vergelijk online fotoboek maken logo

Blurb.com review: Wat is kwaliteit van deze fotoboeken?

Review geplaatst op:

Blurb is een self-publishing site voor fotografen en professionals. Het biedt de fotograaf een simpel platform om zijn of haar hoogsteigen fotoboek te maken en eventueel ook te verkopen. De diensten zijn dus afgestemd op projecten waarbij de foto centraal staat zoals huwelijksalbums, jaarboeken en portfolio’s. Voor dit soort projecten biedt Blurb de tools aan waarmee je zelf dan als creative aan de slag kunt. Blurb is leuk en simpel. Het is echter niet geschikt voor professionele producten daar het daar dus niet de tools voor biedt, noch de redactie of marketing services.

Blurb software

Blurb verplicht zijn gebruikers niet om zijn fotoboeken volledig online te maken. In plaats daarvan wordt het design proces in handen gelegd van Blurbs ‘BookSmart’ software. Zo kun je in alle rust offline aan je project werken.

BookSmart is een erg goed programma voor beginners. Alles is meteen aanwezig voor het maken van je fotoboek en er valt erg weinig te ‘leren’. Bovendien word je stap voor stap door het volledige proces geleid, van installatie over opstart tot afrekening. Wanneer je een simpel boek nastreeft, kun je zo in een aantal minuten al klaar zijn.

Dat komt ook omdat het inladen van foto’s in BookSmart erg simpel is. Van overal op het net kun je de foto’s ‘opslurpen’. Wanneer je project een collaboratie is, kun je ook andere medewerkers uitnodigen om hun foto’s direct door te sturen naar BookSmart: een hele tijdbesparing. Een handige ‘autoflow’ optie zal ondertussen de chronologie van je acties onthouden of je toelaten je fotomateriaal anderszins te rangschikken.

Hoewel Booksmart geavanceerd genoeg is om je het meeste werk uit handen te nemen, biedt het programma tegelijk ook de mogelijkheid om je ervaring vergaand aan je persoonlijke noden aan te passen. Je kunt vele verschillende thema’s kiezen, kleuren, lettertypes, ornamenten, et cetera. Ook is het erg simpel om foto’s van plaats te verwisselen en geeft het programma minimale mogelijkheden met betrekking tot fotobewerking, zoals uitsnijden, zoomen en draaien.

Het maken van een fotoboek met Blurb

Dat is gemakkelijk en zelfs leuk. Wel moet worden opgemerkt dat het programma soms durft te haperen, zelfs op ‘grotere’ computers. Zo kan het wel even duren vooraleer je van de ene naar de andere pagina van je project geraakt en dat gaat op den duur irriteren.

Keuze van fotoboeken

Daar begint uiteraard alles mee. Blurb geeft je hiervoor minimale maar goed uitgekozen mogelijkheden. Het vierkanten formaat van 7 op 7 is daarbij geschikt voor kleinere boeken. Het formaat 10/8 en 8/10 is een standaard lay-out of landschap lay-out voor de meest typische fotoboeken. Daarnaast is er ook nog het grotere 13/11 formaat, voor projecten die veel ruimte nodig hebben.

BookSmart biedt zeventig vooropgemaakte lay-outs aan: voor kookboeken, jaarboeken, portfolio’s, blogs, dichtbundels en meer. Hoewel deze lay-outs de default van je hele project is, kan je hem ook pagina per pagina aanpassen.

Het resultaat en levertijd van het fotoboek

Het resultaat is bijzonder indrukwekkend. Blurb heeft echter wel een iets langere levertijd dan de concurrenten. Als auteur kun je het misschien wel jammer vinden dat Blurb geen diensten aanbiedt om je eindproduct nog beter te polishen en te ondersteunen in de markt. Hoewel Blurb ondertussen wel stappen onderneemt om hun programma ook voor professionelen aantrekkelijk te maken, zijn zij er tot vandaag nog niet in geslaagd om dat idee ook commercieel rendabel te maken. Hiervoor zijn er momenteel dus andere, meer geschikte bedrijven in de markt.

Onze ervaring met Blurb

Die is goed. Het gebruik van BookSmart was aangenaam en leuk. Het is een efficiënt programma dat tegelijk simpel is in het gebruik en toch veel opties biedt. Het is dan ook niet te verwonderen dat het programma in 2008 de Webby Award ontving foor Beste Services Website. De combinatie van dit aangename programma met een prima resultaat is een echte winner.

Conclusie

Blurb is een simpel en toch ook een gesofisticeerde self-publishing service, ideaal voor de productie van fotoboeken zoals huwelijksalbums, kookalbums, portfolio’s, enzovoort. Hoewel het de premium faciliteiten ontbeert die professionals wensen op het gebied van polishing en marketing; biedt Blurb haar consumenten een leuke en gemakkelijke manier om foto’s te publiceren.

Nadelen

 • BookSmart is offline te gebruiken.
 • BookSmart werkt op PC en MAC.
 • BookSmart is gemakkelijk te verbinden met fotosites, andere computers, harde schijf, et cetera, zodat het opladen van foto’s erg vlot verloopt.
 • BookSmart stroomlijnt de werkflow zodat de creatie van het fotoboek erg snel verloopt.

Voordelen

 • BookSmart is soms traag en slordig.
 • Blurb biedt geen premium diensten aan voor professionele auteurs op het gebied van redactie, polishing of marketing.
 • Levertijd:Vanaf dagen
 • Afmetingen: S t/m XL
 • Software: Online en LR en ID
 • Uniek: Professionele boeken drukken en verkopen

Geef Een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Loading...

blurbblogo

Beoordeling

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading... Overlay
Lees alle ervaringen over de Blurb.com review: Wat is kwaliteit van deze fotoboeken?
Prijs vanaf €12,97
Levertijd dagen
Voor en nadelen
 • Professionele publishing tool
 • Niet echt geschikt voor consumenten
Vergelijk fotoboek
Inschrijven
*Wij versturen geen spam, daar houden wij ook niet van!
Er is iets misgegaan. Controleer of uw e-mailadres klopt en probeer het dan opnieuw.
€10 korting op je eerste fotoboek?
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang direct de korting op je eerste bestelling